top of page

SMPS Trafosu Tasarlamaya İlk Adım

SMP007.gif
ata-resim-2.jpg
blog.jpg

Her donanım mühendisi yaptığı bir PCB kartında mutlaka bir AC-DC veya DC-DC çevirici kullanmak zorundadır. Dolayısıyla bir donanımcının, anahtarlamalı güç kaynağı (SMPS) tasarımını çok iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden bu yazımda bir anahtarlamalı güç kaynağı trafosunun nasıl tasarlanacağının ayrıntılarını vermeye çalıştım.

İndeks

  • Giriş

  • Çekirdek (Core) Seçimi

  • Çekirdek (Core)  Şekli

  • Çekirdek (Core) Boyutu

  • Volt-Zaman Ürün (V-µSec) Değeri

  • Primer Sarım Sayısı

  • Sarım Tur Oranları

  • Sekonder Sarım Sayısı

  • Primer Endüktansı

  • Hava Boşluğu

  • Tel (Wire) Boyutu

  • Dolgu Faktörü (Fill Factor)

  • Çekirdek Kaybı (Core Loss)

  • Bakır Kaybı (Copper Loss)

  • Sıcaklık Artışı

  • Trafo Yapısı

  • Elektriksel ölçümler

  • Transformatör kalkanı(shielding)

  • Kontrol Listesi

  • İzolasyon

  • Vernikleme ve Vakumlama

Giriş

SMPS (Switch-Mode Power Supply) yani anahtarlamalı güç kaynağı için manyetik bileşenler tasarlamak, modern elektronik tasarımlarının artan talepleri nedeniyle zor olabilir. Aşağıdaki adımları takip etmek, mühendislerin zorlukları aşmalarına ve başarılı bir proje sağlamalarına yardımcı olacaktır.

Askeri veya ticari olsun SMPS trafosu tasarımı EMC açısından da çok önem arzetmektedir.

/Trafo tsarımı yapılırken ferit nüve ve karkas seçimini çok ayrıntılı bir şekilde anlattığım "Anahtarlamalı Güç Kaynakları(SMPS) İçin Ferit Nüve ve Karkas Seçimi (Bölüm-1)" BLOG' umda yer alan bu makaleyi mutlaka dikkatlice incelemenizi tavsiye ediyorum.\

/Trafo tsarımı yapılırken ferit nüve ve karkas seçimini çok ayrıntılı bir şekilde anlattığım "Anahtarlamalı Güç Kaynakları(SMPS) İçin Ferit Nüve ve Karkas Seçimi (Bölüm-2)" BLOG' umda yer alan bu makaleyi mutlaka dikkatlice incelemenizi tavsiye ediyorum.\

Blog üyeliği olanlar; 10'larca SMPS parametresini içeren makalelere, BLOG kısmından tam erişim sağlayabilirler. 

Ayrıca forum kısmında SMPS ile ilgili üyelerin sorduğu sorular ve cevaplar kısmından birkaç detay daha bulabilirsiniz.

Yaklaşık 20 yıldır ayrık(discrete) güç kaynağı tasarımı yaparak veya bazen de zaman ve maliyet sorunundan dolayı hazır modül seçeneklerinin kullanan birisi olarak şunu söyleyebilirim;

Güç kaynağı tasarımı, bazı ukala dijital donanım tasarımcılar ve yazılımcılar için basit devreler veya 3-5 komponent gibi görülebilmektedir. Ancak; temelde çok fazla ayrıntı barındıran, çok fazla tecrübe isteyen ve tasarım kabiliyeti gerektiren bir tasarım döngüsü içerir.

 

Çok basit gibi görünen bir güç kaynağının tasarımı ve entegrasyonu bazen 1 seneyi bile geçebilir. Bunu yeni tasarım yapacak mühendislere ve bir güç kaynağı tasarımı yaptıran veya beklentisi içinde olan yöneticilere kabul ettirmekte fayda görüyorum.

 

Tabiki şunu da unutmamak gerekir; tecrübeli bir güç kaynağı tasarım mühendisi, tasarımın ve entegrasyonun ne zaman biteceğini ekstrem durumlar hariç çok iyi tahmin edecektir.

Şunu bilelim ki ; EMC/EMI dediğimiz şeyin temeli bile güç kaynağıyla ilişkilidir. Bu yüzden bir güç kaynağı tasarımcısının, aynı zamanda çok iyi bir EMC mühendislik bilgisine sahip olması gerekmektedir.

 

Tüm bu bilgiler ışığında; ayrık (discrete) malzemelerle tasarlanmış olan temel izole bir SMPS için, trafo tasarımı nasıl yapılır? Şimdi bu konuya odaklanalım!

Trafo tasarımı, güç kaynağının en önemli ve ilk adımıdır. Trafoyu tasarlamak güç kaynağını tasarlamak anlamına gelir ama trafonun tasarımını güç kaynağının %60' ı olarak değerlendirebiliriz.

 

Bu durumda kalan %40 iş gücü için aşağıdaki adımları sayabiliriz;

  1. Geri besleme (feed-back) devresi

  2. Uzak algılama(remote sense) devresi

  3. Soft start

  4. Akım transfer oranı ve opto kuplör kullanımı ve seçimi

  5. Mosfet ve diyotların seçimi

  6. Sönümleme(snubber) devreleri

  7. Seçilen topolojinin getirdiği ek devreler

  8. Yük altında çalışma yeteneği

  9. Giriş filtresi tasarımı

  10. Çıkış filtresi tasarımı

  11. Kompanzasyon devreleri

  12. ON/OFF gibi kontrol devreleri

  13. Gerekiyorsa power squencer için kontrol

  14. EMI/EMC ortak mod gürültü için filtreler

  15. ESD korumaları

  16. Surge korumaları

  17. Burst korumaları

  18. Inrush current korumaları

  19. Giriş ve çıkış için akım algılama veya sınırlama

  20. Paralel veya seri kullanım için ek devre ve komponentler

  21. Redundant veya hot-plug kullanım için ek komponentler

  22. Birden fazla SMPS varsa senkronizasyon ve clock kullanımı

  23. Gürültü azalmak için ferrite bead kullanımı

  24. Soğutma için parametrelerin belirlenmesi ve soğutucu seçimi

  25. Gerekiyorsa ferit kelepçe (soft ferrite or ferrite clamp) kullanımı

  26. Tümleşik olarak; kutu, kablo ve SMPS PCB board olarak EMC önlemleri

  27. SMPS "ON TIME" ayarlanması

  28. PCB yerleşim ve montajı

  29. PCB ayak izlerinin çok düzgün yapılması

  30. Giriş ve çıkış konnektörlerinin seçimi

Yukarıda belirttiğim parametreleri açıklamak bir makalende yazılabilecek bir şey değildir.

 

Şimdi SMPS mühendisi olarak bir trafo tasarımı yapmamız gerekmektedir. Bu durumda ilk olarak trafo ile ilgili parametrelere bir göz atalım.

SMPS manyetik bileşenlerini tasarlamak için aşağıdaki parametreler gereklidir:

  1. Giriş Gerilimi Aralığı

  2. Çıkış gerilimi

  3. Çıkış gücü veya çıkış akımı

  4. Anahtarlama frekansı

  5. Çalışma modu

  6. IC' nin maksimum görev döngüsü / Duty cycle

  7. Güvenlik gereksinimleri

  8. Ortam sıcaklığı

  9. Boyut gereksinimleri

  10. İzolasyon

  11. Maliyet

  12. EMC

Bu uzun soluklu makalenin devamına yandaki linkten ulaşabilirsiniz: "SMPS Trafosu Tasarlamaya İlk Adım"

/Trafo tasarımı yapılırken ferit nüve ve karkas seçimini çok ayrıntılı bir şekilde anlattığım "Anahtarlamalı Güç Kaynakları(SMPS) İçin Ferit Nüve ve Karkas Seçimi (Bölüm-1)" BLOG' umda yer alan bu makaleyi mutlaka dikkatlice incelemenizi tavsiye ediyorum.\

/Trafo tasarımı yapılırken ferit nüve ve karkas seçimini çok ayrıntılı bir şekilde anlattığım "Anahtarlamalı Güç Kaynakları(SMPS) İçin Ferit Nüve ve Karkas Seçimi (Bölüm-2)" BLOG' umda yer alan bu makaleyi mutlaka dikkatlice incelemenizi tavsiye ediyorum.\

Askeri sistemlerle ilgili tüm donanım deneyimlerimi paylaştığım, 100'den fazla makaleme, binlerce kişinin ziyaret ettiği BLOG' uma üye olarak, tam erişim sağlayabilirsiniz.

Ayrıca; gün geçtikçe sayısı artan yeni makalelerimden ve yakında siteye eklenecek olan özel devre arşivinden faydalanmak ve anında haberdar olmak için lütfen BLOG' a üye olunuz. BLOG' a üye olmak tamamen ücretsizdir.

BLOG' a üye olarak diğer BLOG üyeleriyle iletişime geçebilir. Aynı zamanda BLOG' da önemli bulduğunuz makale ve yazıları paylaşabilirsiniz.

Danışmanlık için "ahmetturanalgin@gmail.com" adresinden kontak kurabilirsiniz.

blog.jpg

Bu dokümanın içeriğinin, tamamen veya kısmen kopyalanıp izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

Burada verilen bilgilerden faydalandıysanız lütfen aşağıdaki değerlendirme kutucuğunda değerlendirmelerinizi oylayınız.

 

Verilen bilgilerde eksiklik / hata olduğunu düşünüyorsanız veya sorularınız varsa lütfen aşağıdaki yorum kısmına isim ve email bırakarak bilgi verebilirsiniz. Size en yakın zamanda dönüş sağlanacaktır.

DİKKAT: BLOG' da ve bu web sitesinde yer alan tüm görseller temsili olarak eklenmiştir. 

BLOG' da yer almasını istediğiniz yazılar için üye olup email atabilirsiniz...

                                           info@ahmetturanalgin.com

Feragatname:

Bu yazıda ve "www.ahmetturanalgin.com" web sitesi üzerinde verilen tüm bilgiler, Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler, 29 yıllık mühendislik tecrübeleriyle verilen bilgilerdir. Verilen tüm bilgilerin doğru ve güvenilir olduğuna inanılmaktadır.

 

Ancak; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" bu tür bilgilerin kullanımından doğabilecek herhangi bir patent veya üçüncü şahısların haklarının ihlalinden sorumlu değildir. 

 

"Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" dan herhangi bir patent veya patent hakkı kapsamında dolaylı veya başka bir şekilde lisans verilmez.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve bu web sitesinde belirtilen özellikler, önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu özellikler, daha önce sağlanan tüm bilgilerin yerine geçer ve onların yerini alır.

 

Firmalar' a "Eğitim" ve "Danışmanlık" hizmetleri içeriğiyle aktarılan tüm bilgiler ve "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" da yayınlanan makalelerin içeriğinde yer alan teknik bilgilerin, "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" un açık yazılı onayı olmadan, insan hayatını etkileyen projelerde, yaşam destek cihazlarında veya sistemlerinde, kritik bileşenler olarak kullanılmasına izin verilmez. Kullanılması durumunda; "Ahmet Turan Algın" veya "www.ahmetturanalgin.com" hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLER, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER, YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMACI İÇİNDİR.

 

"AHMET TURAN ALGIN" VEYA "www.ahmetturanalgin.com"; FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLER VE BU SİTEDE YER ALAN BİLGİLERİN HERHANGİ BİR AMACA UYGUNLUĞU İLE İLGİLİ OLARAK,  HİÇBİR BEYANDA (TAAHHÜTTE) BULUNMAMAKTADIR. BURADA BİLGİ, HERHANGİ BİR GARANTİ OLMAKSIZIN "OLDUĞU GİBİ" SAĞLANIR. BU WEB SİTESİ ÜZERİNDEN SAĞLANAN TÜM BİLGİLERDE, FİRMALAR' A "EĞİTİM" VE "DANIŞMANLIK" HİZMETLERİ İÇERİĞİYLE AKTARILAN TÜM BİLGİLERDE, KULLANILAN ÇİZİM VE/VEYA RESİMLER TEMSİLİ OLARAK VERİLMİŞTİR.

 

Telif hakkı:

© 2020-2024 arasında yazılan Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makaleleri; bu BLOG' un, bu FORUM' un ve web sitesinin yazarından ve / veya sahibinden açık ve yazılı izin alınmadan bu web sitesinde yer alan materyal ve/veya materyallerin izinsiz kullanımı ve / veya çoğaltılması kesinlikle yasaktır.

Herhangi bir biçimde veya herhangi bir yolla (elektronik, mekanik, fotokopi, kayıt veya başka türlü) kopyalanamaz, çoğaltılamaz, iletilemez veya depolanamaz.

Ahmet Turan ALGIN'ın Tasarım Notları ve Makalelerine, orijinal içeriğe uygun ve belirli bir yön vererek tam ve net bir şekilde atıfta bulunulması koşuluyla alıntılar ve bağlantılar kullanılabilir.

<script src="https://platform.linkedin.com/badges/js/profile.js" async defer type="text/javascript"></script>

<div class="badge-base LI-profile-badge" data-locale="en_US" data-size="medium" data-theme="dark" data-type="VERTICAL" data-vanity="ahmet-turan-algin-08253524" data-version="v1"><a class="badge-base__link LI-simple-link" href="https://tr.linkedin.com/in/ahmet-turan-algin-08253524?trk=profile-badge">Ahmet Turan ALGIN</a></div>

 

2024 / Ahmet Turan ALGIN © Tüm hakları saklıdır.

 

bottom of page